Woonkamer KM Zwalm

Ingrijpende verbouwing en uitbreiding van een gezinswoning
Dit gezin met 3 jonge kinderen barstte stilaan uit de voegen van zijn woning. Een uitbreiding drong zich op. We hebben de bestaande, oude woning samengevoegd met het volume van de garage. Zo werd op het gelijkvloers een centrale inkomhal gecreëerd en werden de bestaande living en keuken omgetoverd tot één grote leefruimte met een gezellige salon, een ruim thuiskantoor en een grotere keuken met aangename eetplek. Op de verdieping werden 2 kinderkamers en een douchekamer bijgemaakt én een handige doorloopdressing.
De vloerverwarming met keramische tegels van groot formaat zorgt voor een aangename sfeer in de leefruimte en bovendien is het een heel onderhoudsvriendelijke keuze voor zo’n groot oppervlak waar het gezinsleven zich dagelijks concentreert.
De inkomhal werd ingericht met een kastenwand met vestiaire en doorgang naar de garage. Aan de voordeur plaatsten we een grote vloermat als schoonloopzone. Een grote glazen deur in zwarte, stalen kader is een prachtige, hedendaagse eyecatcher.
In het hart van de woning op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich een ruim thuiskantoor. Dit is als het ware het centrum van het gezinsleven; hier kunnen de kinderen naar hartenlust spelen, hier kan de huishoudelijke administratie gebeuren en kunnen de kinderen hun huiswerk maken onder toezicht van de ouders vanuit de zithoek, eetplaats of de keuken. De ledstrip in de onderzijde van de hangkasten zorgt voor voldoende licht. Er is plaats voor 3 werkposten naast elkaar. De printer staat netjes uit het zicht in één van de onderkasten met uitschuifbare bodem.
De tv-kamer werd knus ingericht met een nieuwe haard op aardgas. Je kan het vlammenspel ook zien vanuit de keuken door de zijdelingse schikking van de haard. Een indirect geplaatste ledstrip geeft ’s avonds een gezellige gloed. De tv moet nog worden gemonteerd met een muurbeugel zodat de tablet vrij blijft voor wat decoratie. Ook hier speelt een glazen deur met stalen frame een hoofdrol; vakkundig en authentiek uitgevoerd met een boog.
De keuken is voor een groot gezin met jonge kinderen steeds een drukke verzamelplek. Hier hebben we de eettafel (voor dagelijks gebruik èn om gasten te ontvangen) weggetrokken uit de functionele keuken. Wie in de keuken aan de slag is met de voorbereidingen van de maaltijd, kan ongestoord werken. Er is vrijwel geen kruisende circulatie met de andere functies in huis. Alles heeft in de keuken zijn eigen plekje. De keuken is bijzonder ruim opgesteld met veel werkruimte, een werkblad in grijze composiet steen. De grijze steen als tablet en grijze vloertegel smeken om een warme tegenhanger; naturel eiken voor de keukenfronten van kastenwand en eiland. Het gedeelte met kookplaat en dampkap werd dan weer in gebroken wit gelakt met een glazen spatwand. De deur naar wasplaats en toilet zit bijna onzichtbaar ingebouwd. Aan het eiland kunnen de kinderen een snack eten of wat huiswerk maken of bezoekers nemen hier gezellig een aperitief.
De eettafel bestaat uit een stalen onderstel met massief eiken blad. Voor feestjes kan de tafel 90° gedraaid worden en verlengd. De stoelen zijn een licht, elegant, gestoffeerd (afwasbare stof) model; ideaal voor dagelijks gebruik door kinderen. Er is nog plek voor een zwevende buffetkast. Hier is een gezellige leeshoek met zicht op de mooi aangelegde tuin en het Vlaamse landschap.